Hormonbehandling.

2019

 

Overgangsalderen er en periode, som karakteriseres ved et gradvist fald i dannelsen af de kvindelige hormoner østrogen og progesteron. Mange kvinder henvender sig med tilstande, hvor de kvindelige hormoner kan spille en rolle bl.a. uregelmæssig blødning, urininkontinens, hyppig blærebetændelse og smerter i skeden.


Er kvindelige hormoner farlige?

I mange år anså man, at en lidt øget risiko for bryst- og livmoderslimhinde kræft blev opvejet af en positiv effekt mht. forekomsten af hjerte-kar sygdomme. Idag siger man, at behandlingen tværtom øger risikoen for hjerte-kar sygdomme. Hos visse kvinder kan risikoen ved hormonbehandling ligefrem være større end fordelene. Derfor er man med visse undtagelser generelt tilbageholdende med at ordinere kvindelige hormoner til kvinder efter naturligt ophør af menstruationer.


Der er store forskelle på typen af hormoner, og på hvorvidt hormonet anbringes som plaster på huden, indtages som tablet eller anbringes som en stikpille eller ring i skeden eller påsmøres som creme i eller rundt om skeden (lokal behandling). Ved lokal behandling optages kun en lille del af det virksomme hormon i kroppen. Flere undersøgelser har vist, at selv kvinder som tidligere er behandlet for brystkræft normalt kan tilrådes behandling med lokal hormonbehandling. Almindelig hormonbehandling anbefales kun undtagelsesvis i mere end 5 år. Lokal hormon behandling kan gives i ubegrænset tid. Se evt. patientvejledning om risikoen ved hormonterapi (klik på tekst).


Hormonbehandling kan overvejes hos kvinder:

  1. med blødningsuregelmæssighed.

  2. med hedestigninger og svedeture udløst af hormonændringer i overgangsalderen.

  3. som ophører med menstruationer før 45 års alderen.

  4. med bestemte typer urininkontinens. Anden behandling (brug af andre typer medicin, fysioterapi, pædagogiske midler, operation mm.) har dog relativ større effekt.

  5. med hyppig forekomst af blærebetændelse. Behandlingen suppleres ofte med langvarig

  6. behandling med en lille dosis antibiotika.

  7. efter overgangsalderen, som klager over tørhed og kløe i skeden eller smerter ved samleje.


Hormonbehandling tilrådes hos kvinder:

•som ophører med menstruationer før 40 års alderen.


Valg af hormoner

De fleste hormoner (med undtagelse af visse typer lokal hormon) ordineres af lægen. Man anbefaler den lavest mulige dosis, som medfører symptomlindring. Såfremt der alene er tale om “lokale gener” - bl.a. urininkontinens, blærebetændelse og tørhed anbefales lokal hormon. Såfremt der er tale om generelle symptomer (hedestigninger/svedeture) tyder foreliggende  evidens på størst sikkerhed ved plaster præparater. Det er ofte nødvendigt at skifte behandling i takt med overgangsalderen forskellige faser, f.eks. fra cyklisk til vedvarende behandling og/eller at reducere dosis.

  Gynækolog Lars Alling Møller  i Lyngby Taarbæk Kommune