Gynækolog Lars Alling Møller, Hellerup

21 95 40 40

Book Selv

Ved  kønssygdomme eller - som det officielt kaldes - ”Seksuelt overførbare sygdomme” forstås de sygdomme, som smitter mellem mennesker via seksuel kontakt. Fælles for dem er, at smitteoverførsel kræver tæt kontakt mellem slimhinder: kønsorganerne (inklusive urinrøret), endetarmen og svælget (halsen). Hovedparten af sygdommenes symptomer findes også på disse slimhinder. Nogle af sygdommene kan endvidere også give symptomer fra hudområder i nærheden af disse slimhinder, for eksempel på inderlårene eller på balderne. De hyppigste seksuelt overførbare sygdomme er i Danmark Herpes, Kondylomer (kønsvorter) og Chlamydia. Sjældnere er Gonoré, Syfilis og HIV.

Listen omfatter:

         •Bakterier: Gonoré, klamydia, lymfogranuloma venereum, syfilis og ulcus molle.

         •Virus: Hepatitis B, Herpes, HIV, kondylomer og molluskler.

         •Svampe. Se evt. afsnittet “Udflåd og infektioner”.

         •Parasitter: Trichomonas

         •Lus: Fladlus.

         •Mider:  Fnat.

         •Chlamydia trachomatis.

Symptomerne er typisk udflåd fra urinrør, skede og/eller sviende smerter ved vandladning; i komplicerede tilfælde betændelse i æggelederne (underlivsbetændelse). En ubehandlet underlivsbetændelse kan aflukke æggelederne og føre til ufrivillig barnløshed. I mindst halvdelen af tilfældene er Chlamydia trachomatis uden symptomer. Anvendelse af kondom giver en god beskyttelse mod såvel klamydia som andre seksuelt overførte sygdomme.

Diagnose.

Netop fordi følgevirkningerne kan være store og fordi tilstanden ofte er uden symptomer, er det vigtigt at pode for chlamydia, når situationen tillader - f.eks. i forbindelse med undersøgelse af gravide og forud for abort hos kvinder yngre end 30 år. Sædvanligvis podes fra livmoderhals og urinrør. Knap 10% tilfælde af chlamydia findes isoleret til urinrøret. Podningen kan opleves som ubehagelig.

Behandling.

Hos kvinder (og partner) uden symptomer: Engangsbehandling med Azithromycin 1 g. For at forhindre smitte, er det vigtigt at bruge kondom i mindst 14 dage efter behandlingens påbegyndelse.

Condyloma accuminata (kønsvorter).

Kønsvorter skyldes  human papillomavirus (HPV) type 6 og 11. Typiske kønsvorter er blomkålsagtige, sprøde og gråhvide til lyserøde. Efter smitte med HPV kan virus findes i huden i en usynlig form i lang tid, før der dannes vorter. Det er ikke ualmindeligt at få nye vorter efter en vellykket behandling.

Diagnose.

Diagnosen stilles ofte med forstørrelsesapparat og eventuelt med en lille vævsprøve. Der kigges efter vorter på de udvendige kønsorganer og omkring endetarmsåbningen, i skeden og på livmodermunden.

Behandling.

Kun synlige vorter behandles. I første omgang vælges Condyline eller Wartec - i svære tilfælde en noget dyrere creme (Aldara). Du må ikke bruge disse cremer, hvis du er gravid. Hvis du får stærk svie eller smerter af behandlingen skal der holdes pause. Hvis den medicinske behandling ikke hjælper, fryses, brændes eller klippes vorterne af i lokal bedøvelse. Meget udbredte kønsvorter kan fjernes med laserbehandling. En partner med synlige vorter tilrådes behandling. Eftersom HPV virus kan give celleforandringer på livmoderhalsen, tilrådes kvinder med kønsvorter at blive udredt med en celleprøve fra livmoderhalsen.